Monday, 31 December 2012


 PERMATA 6



 BEGITU INDAH DUNIA NUR LYIANA




Alhamdulillah, saya dan awak masih lagi diberi peluang untuk meneruskan kehidupan di bumi Maha Pencipta ni. Alhamdulillah! Malam ni disebabkan asigment Lyiana semua dah berehh so, thats why lah I boleh mengupdate blog ni yang dah bersawang spidermann dan berhabuk hitam berkarat ni. fuhhhh fuhh ( tiup habuk sikit) hihi :D


okay harini 31 december bermakna hari terakhir dalam tahun 2012 rite. OMG esok dah 2013? thats mean I akan berusia 20 tahun? (hehe buat-buat tak percaya pulak budak busuk ni.)  Alhamdulillah dah banyak M A N I S P A H I T kehidupan yang lyiana dah tempoh. Terima kasih pada yang menghulurkan tangan saat saya jatuh dan juga yang pergi saat saya perlu. terima kasih awak semuaa :') Thank you, Syukran jazillan :) hehe macam tak pecaya je anak cikgu Mibashar ni dah tua. =.=


Banyak betul kenangan yang awak bagi pada saya wahai Encik tahun 2012. semua tu mengajar saya berjiwa kental. tabah. kuat. berani. yakin. sabar. dan IKHLAS. In sha Allah tahun 2013 Lyiana akan berusaha menjadi yang lebih baik dan terbaik.  Muslimah solehah yang taat pada perintah Allah & agama Islam. mari berdoa. Amin.. :)




      KENANGAN TERCIPTA 2012 :)










      Hari Pertama Syawal <3












   The Glorious Night @ Hotel Tanjung Vista,Terengganu












Visit Perak










Pertandingan Nasyid peringkat Intitusi Latihan Kementrian Kesihatan Malaysia.







Hari pertama pakai pakai pit Biru di bahu, Sem 3











      Kita kawan kan.... :')






Semester 2, muka comell lagi :'(







Terima Kasih Sahabat, 2/4/1993






Merenung masa yang lebih panjang..




Alhamdulillah 2012 sangat awesome! :D Semoga tahun 2013 akan lebih awesome dan menjadi muslimah berguna dunia dan akhirat. In sha Allah :) 

mulakan dengan Bismillahirahmanirrahim melangakah ke tahun baru :))







Saturday, 10 November 2012


PERMATA 5


Maha suci Allah..



Alhamdulillah bersyukur pada Allah swt Lyiana dah selesai meghadapi peperiksaan final untuk tahun 2 semester 1. usaha dan tawakal hanya pada Mu ya Allah..
nak dijadikan cerita pagi tadi lyiana dengar suatu siaran radio. Ustazah saya tu kata kalau nak dapat pasangan baik yang mengikut ciri2 yang kita nak, kita perlu doa secara spesifik dengan Allah mengenai keperibadian dia. contohnya, Ya Allah kau kurniakan lah aku seorang suami yang soleh, beriman, penyabar denganku, keluaragaku dan bakal zuriatku, and so on..  sebaik-baiknya kita doa dalam hati masa sujud yang terakhir semasa solat. tapi jangan lafazkan ye kawan-kawan. hanya niat di dalam hati. nanti terbatal pulak solat tu.. one more, sebelum keluar rumah untuk ke mana2 doa lah pada Allah " Ya Allah jika aku keluar pada kali ini, aku bertemu dengan jodohku maka kau permudahkanlah segala urusanku."insyaAllah.. percayalah pada kekuatan doa.
ohh ye ada lagi satu. kita listkan semua characteristic pasangan yang kita mahukan dari Allah di atas sekeping kertas. listkan semuaaa..  tujuanya adalah untuk diri kita sendiri berusaha menjadi sebagaimana peribadi pasangan kita. kerana Allah akan memperkenankan seseorang yang baik untuk seseorang yang baik juga. so, jadilah dahulu seorang yang baik. InsyaAllah.

contohnya: Aku nak seorang suami yang.

1. beriman
2. sayangkan keluarganya
3. sayangkan aku dan anak-anak
4. bersabar
5. matang dalam menyelesaikan masalah
6. tidak pernah buruk sangka
7. tak ego
8. berani
9. pandai memasak
10. tidak cerewet
11. tidak merokok
12. memahami kerjayaku
13. akan menghabiskan weekend bersama
14. kesetiaan pada isteri
15. tidak pernah menipu
16. akan berkongsi masalah dan suka duka
17. menjadikan aku dan anak-anak sbgai sumber inspirasi
20. boleh menjadi imam
21. akan menyayangi kedua ibu bapaku seperti ibubapanya sendiri
22. menyukai masakanku
23. pandai bergurau, mengambil hati dan memuji
24. akan membenarkanku keluar untuk mencari ilmu
25. berlemah lembut dalam percakapan dan perbuatan
26. mendidik anak dengan cara islam
27. mempinku ke jalan yg benar
28. boleh mengajarku membaca al-Quran
30. pandai menjaga kebersihan dan kekemasan diri
31. berpada-pada dalam berhias
32. mengamalkan sunah-sunah Rasulullah.

kat atas ni bakal suami Nur Lyiana Binti Mibashar. Amin. InsyaAllah.



Saturday, 13 October 2012


PERMATA 4


Raise Me Up! =)



Assalamualaikum. sekarang dah pukul 12.30 midnight. tapi lyiana malas nak tido. dera mata sekejap menghadap lappy ni. hmm lately ni lyiana tak tahu kenapa lah kepala lyiana ni berserabut sangat. kenapa ya??? harap2 Lyiana kuat! InsyaAllah... untuk kurangkan keserabutan yg memlanda dan membenak di kepala dan hotak saya ni pagi tadi lyiana keluar dgn kawan-kawan. bila keluar dari dunia kolej tadi rasa macam best gilaaa. malas dah nak balik kolej. tapi memang wajib punn balik. hukhuk. :'(

lyiana,diyana,tikah and farah sakan menghabiskan duit yg ada kat ATM tuu and sibuk mengempiskan dompet masing-masing. haha. setiap minggu beratus habis. entah apa laa yang dibeli. eh Lyiana awak ingat awak tu anak dato menteri  ke? =..='   aiiyooo bukan mauu boros maa tapi barang kat terengganu mahal kott. hewhew ;P



Kami membela  kolestrol di  Resipi Rahsia. =D







saya makan ni. indulgeous chocolate and Americant white coffee. =D











Walnut brownies with vanila icecream =)







     muka bahagiaa je minah ni. hehe ;P








   kawan-kawan yang buat saya bahagia ='D


                                ATIKAH:  tikah boolat =)






                                    DIYANA: Dee dee cantik =)





                                      FARAHIN: Rara comell =)





              Ni saya Lyiana: yana cute ;p hihhi #perashan lah. *tutup muka*
















lepas makan resipi rahsia tetiba rasa nak makan makanan orang melayu pulak. so singgah lah kejap makan nasi ayam Terengganu ni. =) kenyang sampai sekarang kott. hehe =D







balik tu kitorang sempat beli stiker untuk buat wallpaper kat dinding bilik dan inilah hasilnyaa.heee comel tak wall bilik kita. =D








kami beli kek untuk hari jadi Fida Lala jugak. tadi pukul 9 malam celebrate ramai-ramai makan  dengan tomyam lah roti canai lah. arghh gemokk gemokk macam ni. huu :'(








Sekian.... sekarang sudah pukul 2.20 am. =) Bye-bye teletubies comel. saya nak tidur... =))







































Wednesday, 10 October 2012


PERMATA 3


Tiada kesedihan, Tiada kemanisan








saya tak tahu dah nak buat apa sekarang. Stressnya tuhan saja yang tahu. Ya Allah aku mohon kau tabahkan lah diri ini. Hanya Engkau yang tahu setiap apa yang berlaku pada diriku. Maka kau aturkan lah jalan yang terbaik Ya Allah. aku mohon...


Kadang-kadang rasa sedih jugak. tapi Allah kan ada. tak sepatutnya kita merungut kan. apa yang berlaku dalam hidup ni mesti ada hikmahnya. think positif Lyiana!  Ya Rahman  kau jauhkan lah aku daripada hasutan syaitan yang sering menggodaku menjadi takbur kepadamu. Kau tundukkanlah hawa nafsuku supaya tidak melebihi akal fikiranku. Aku hambamu yang lemah. Maka kau bantulah aku. Aku sangat memerlukan bantuanMu. 


Semoga saya dapat buat yang terbaik untuk final exam semester 3 ni. Lyiana ingat pesan-pesan ayah,mama tau. biarlah apa oang nak buat dekat kita asalkan kita tahu kita ditempat yang betul. 
"hati-hati dengan doa orang yang teraniaya"
semoga hari yang cerah akan tiba suatu hari nanti. InsyaAllah.




~SELAMAT MALAM~














Wednesday, 3 October 2012


  PERMATA 2


  BIDADARI SYURGA MU....






Ya Allah, Ya Tuhan. yang maha penyayang lagi maha Pengasih.

Engkau yang mengetahui segala yang ghaib mahupun yang nyata.

Sesungguhnya Engkaulah yang dapat memberi petunjuk kepada sesiapa

 sahaja yang dikehendaki.

Maka berikanlah kami kelebihan itu untuk kesejahteraan kami di dunia dan

 akhirat. Amin...





Assalamualaikum semua =) Lyiana doakan semua sihat sihat belake ye. 
InsyaAllah.. Semua makhluk Allah yang namanya manusia ni pasti ada cita-cita dan impian kan kan? hehe. sama ada impian tu mustahil atau tak bergantung pada usaha dan ketabahan diri kita untuk mencapainya. betui dak? ^^ 


Impian Lyiana cukup besar dan tinggi. Emm emm banyak sebenarnya impian saya ni. tapi takkan nak cerita semuaaa kan. nanti banyak pulak membebelnya. kihkih. =) I have a dream... a song to sing.. to have me cope.. with anything... if you see the wonder... wahhh lyiana nyanyilah..hee =) 
well semua wanita mengimpikan sebuah kisah cinta seperti Adam & Hawa.
Bukan sebab jiwang okay. tapi sebab cinta mereka yang setia.
Mereka di syurga bersama dan ditemukan semula di dunia bersama-sama. =)







"sebaik baik isteri adalah yang bila kamu melihatnya, kamu akan terhibur, jika kamu menyuruhnya dia akan menurut, jika kamu bersumpah melakukan sesuatu maka dipenuhi dengan baik dan jika kamu pergi, dia akan menjaga dirinya dan harta benda mu". ( HR Naisa ra)



ini adalah ciriciri wanita dan isteri solehah. Menurut pemerhatian saya.. cehhh.... =) lahirnyaa seorang isteri solehah bergantung kepada cara dan didikan suaminya. setuju tak kalau lyiana cakap solehahnya seorang isteri bergantung kepada solehnya seorang suami. kannnn? =)








seorang calon suami yang soleh akan meminta kekuatan dan keyakinanya kepada Allah untuk 

  • terus bersama dengan bakal isterinya yang telah dipilih di Arash.
  • Mempelihara tingkah laku dan kata kata dari menyakiti perasaan isterinya. 
  • Memohon kepada Allah supaya diberi kesabaran untuk menghadapi segala karenah dan ragamnya isterinya.
  • Tidak lalai dalam tanggungjawabnya. 
  • Memohon supaya dibukakan hati untuk menghayati agama.
  • Berdoa supaya dirinya menjadi bakal imam mithali kepada isteri dan anak-anaknya. 


Lyiana tahu semua wanita mengimpikan kehidupan yang bahagia di dunia dan akhirat kan. InsyaAllah dengan usaha kita untuk berubah dan doa kepada yang esa serta keredhaan daripada ibu ayah, InsyaAllah ianya akan tercapai. amin... =)





# belum tiba masanya saya memberikan sepenuh hati dan cinta saya kepada manusia. tapi sudah tiba masanya saya beri sepenuh hati,cinta,kasih dan sayang saya kpd Allah. kerana cinta saya pasti dibalas olehNya.. =)






      wanita hiasan dunia =)



Thursday, 27 September 2012

Permata 1


 Rindunyaaaaa!!





Assalamualaikum.. =) harini 1st time lyiana buat entry. hehe mengada nak berblog pulakk.  Dah lama sebenarnya lyiana  suka baca blog ni. sejak baru lahir lagi. hehe. tapi time2 ni pulak tetiba terbuka pintu hati nak join blogger. Tak pandai pun tapi main hentam je. hee. sambil tu mengisi masa teluang dekat kolej tercinta ni. hikhik =)


ermmm dah lama je rasanyaa lyiana duk terengganu ni. Hey cik masa, kenapalah awak tak boleh push forward sikit haa. rindu tawtak dekat mama, ayah, adik2 n rumah saya! =( masakan mama pun lagi lah saya rinduuuu!!! huhhh. sedaaapppnyaa :'(






walaupungg dekat sini ada masakan yang makcik dining masak. tapi tak sama macam ibu sendiri yg masak.
walaupun dekat sini ada adik junior yang comelcomel. tapi saya lagi rindu adikadik saya kat rumah even bergaduh bertumbuk sekali pun.. hehe =(






Ni angah mokmok citcit saya yang cepat naik angin. kadangkadang garang semacam. lyiana pulak rasa yang lyiana ni  adik dia. tapi baguslah saya memang nak jadi adik pungg. awak jelah jadi along eh eh. hewhew =)






haa budak kecik yang kurushh ni adik bucuk bacin saya. manja tapi asyik kena marah je. kena bebel kena buli. kena kata. =) semua dia kena lahhh. hehe. dah jauh rinduuu betulll...












setiap kali rindu mysupper fataher lah yg jadi pemujuk. emm takpe2 lyiana kan kuat. semua orang bila sampai waktunya akan berpisah jugak kan. :'(  iye ye lyiana bersyukur sangat dengan kehidupan sekarang dan terima dengan hati yg terbukaaa. InsyaAllah saya kuat di sini mama, ayah...



salam cinta kasih dari along kat sini :')






# Hayati hidup yang sedang dijalani, jangan sesali sesuatu yang telah terjadi dan jangan pula memusingkan sesuatu yang belum tiba kerana hari esok tidak pasti =)